Vauvat ovat huikeita

Ei ole mitään niin siistiä kuin vauvat

Vauva on syntymästään saakka aktiivinen toimija, joka janoaa toisen ihmisen katsetta ja kosketusta. Ihmisvauvat ovat ainoita vanhemmilleen hymyileviä kädellisiä, koska ovat vielä täysin avuttomia. Vauva palkitsee seuranpitäjänsä vastustamattomalla hymyllään. Saadessaan vastauksen hymyynsä hän tuumaa:  "Minun seurassani on ihanaa olla, olen tärkeä ja rakas." Maailma tuntuu silloin hyvältä ja hellältä.  

Ensimmäisten elinvuosien valtava merkitys on kiistaton.
Syntyessään vauvan aivot painavat 350 grammaa ja vuoden iässä jo keskimäärin 875 grammaa. Syntyessään vauvalla on aivoissaan 10 miljardia hermosolua ja jokaisessa niistä 2500 synapsia eli yhteyttä näiden hermosolujen välillä. Kaksivuotiaalla synapsien määrä on jo 15 000.  Ajan mittaan monet yhteydet katkeavat ja eniten käytetyt yhteydet vahvistuvat. Mitkä yhteydet jäävät, on pitkälti meidän käsissämme. 

Mitä enemmän  ympäristö stimuloi vauvan aivoja, sitä monimutkaisemmiksi ne kehittyvät. Tämä ei tarkoita että vauvan kanssa tulisi harrastaa rakettitieteitä. Merkittävintä onkin läheiseltä hoitajalta saatu pitkäaikainen, ennakoitava ja turvallinen hoiva. Ennen kaikkea varhaiset kosketuskokemukset kiihdyttävät aivojen kehitystä. 
Vauva rakastaa maailmaa ja ihmisiä, jotka ovat hänelle turvallisia.

Jos ajattelet pientä vastasyntynyttä kääröä ja vertaat vuoden ikäistä touhukasta taaperoa, ero on aivan hurja. Ensimmäisten elinvuosien aikana vauva oppii valtavasti. Hän löytää kätensä ja jalkansa, oppii liikkumaan niiden avulla, löytää äidinkielensä, oppii nauramaan yllätyksille, ujostelemaan ja häpeämään. Kasvattaa hampaita, triplaa painonsa sekä omaksuu syy- ja seuraussuheita.

Vauvalla on syntymänsä jälkeen sisäänrakennettu uutuudenhimo eli neofelia, joka herättää uteliaisuuden ja yllyttää hänet etsimään uusia kokemuksia. Vauva on aina valmiina uuteen. Viime kädessä juuri se tekee pienimmistämme suurinta maailmassa.

"Ei pieni puu vielä myrskystä tiedä.
Ei pieni puu vielä myrskyä siedä.
Ole suojana pienelle suuri puu,
jotta pienellä juuret vahvistuu "


Arkea Vauvahoivan kanssa